Am auzit pentru prima dată despre conceptul de relații deschise în facultate, probabil în timpul unei seri cu prea mult vin și teorii filozofice puțin cam haotice. În mintea mea, părea mai degrabă un episod dintr-un film franțuzesc destul de awkward decât o realitate pe care aș fi dispus să o experimentez vreodată. Ai putea spune că moldoveanul din mine striga: „Trădare, neică!” la auzul ideii de a împărți dragostea, și mai ales corpul, cu altcineva.

Însă, stând la cafeneaua mea preferată din București, unde cafeaua e mai tare ca adevărul crud și servirea mai rapidă decât judecata socială, m-am întrebat: "De ce să nu ne deschidem puțin mințile la aceste idei?" Suntem oameni complicați într-o lume și mai complicată. Poate că o relație monogamă nu e destinată tuturor. Uneori îți vine să te întrebi, relațiile deschise sunt o formulă pentru libertate sau doar rețeta unui haos delicios?

Libertatea: Myth or Reality?

Să începem cu partea frumoasă: o relație deschisă presupune că suntem niște spirite libere care nu se mai leagă de convențiile sociale. Suntem aici să iubim - mult, cu pasiune și deseori fără constrângeri. E ca și cum ai primi toate bomboanele din borcan, fără să ți se spună că ai voie doar la una. Sună prea bine, nu-i așa? Posibilitatea de a explora cu cineva nou în timp ce păstrezi intimitatea emoțională cu partenerul principal te poate face să te simți ca un veritabil Casanova al secolului XXI.

Unele studii spun că asta chiar funcționează. Unele cupluri jură că au găsit nirvana emoțională combătând gelozia cu încrederea și comunicarea. Poate că, dacă am fi mai sinceri cu dorințele noastre și am lăsa frica de judecată la o parte, am ajunge la concluzia că suntem capabili să ne împărțim emoțiile, fără a le devaloriza.

Haosul: Realitatea crudă

Dar hai să ne întoarcem puțin cu picioarele pe pământ. Relațiile deschise nu sunt pentru toată lumea. Haosul poate fi mai aproape decât crezi, mai ales dacă fundația relației tale nu e construită pe încredere solidă. Nu ești gata pentru o astfel de aventură doar pentru că ți se pare o idee cool sau pentru că ai văzut-o într-un serial trashy pe Netflix.

Gelozia e o bestie care pândește în tăcere, iar în momentul în care se instalează, poate face mai multe ravagii decât o seară cu prea multe shoturi de tequila. Neînțelegerile pot deveni conflicte de proporții epice, iar fiecare conversație obișnuită despre cine ce a făcut și cu cine se poate transforma într-un întreg proces de mediere care ar speria chiar și un consilier matrimonial.

Identitate și explorare

Să nu uităm de frica ridicolă de ce vor spune prietenii sau familia. Gândește-te la bunica care încă așteaptă să te prosterni la altar și să-i aduci nepoți. Dacă crezi că nu ești pregătit să dai piept cu judecata, poate că o astfel de relație nu e pană ta din pălărie.

Cu toate acestea, explorarea unor astfel de relații ar putea fi o călătorie iluminantă în ceea ce privește înțelegerea propriei identități și a limitelor acceptabile pentru tine. Dacă ești dispus să arunci căutările convenționale de dragoste pe fereastră și să redefinești ce înseamnă intimitatea și conexiunea, s-ar putea să descoperi un nou mod de a trăi și iubi.

Reflectă și răspunde

În esență, relațiile deschise sunt atât o șansă de eliberare cât și o deschidere către haos. Ca majoritatea aspectelor din viețile noastre complicate, nu există un răspuns simplu sau universal. Trebuie să vezi și să trăiești adevărata natură a propriei tale inimi și minți pentru a ști ce funcționează pentru tine și partenerul tău.

Adevărata întrebare este: Suntem dispuși să riscăm siguranța unui drum sigur pentru frumusețea necunoscutului? În mod ironic, asta s-ar putea să fie singura întrebare la care trebuie să răspunzi cu inima și nu cu mintea.

Ce părere ai? Libertate, haos, sau un pic din amândouă? Scrie-mi gândurile tale, le discutăm la o cafea — cafeneaua o alegi tu!


Mara Dinu

Mara Dinu este jurnalistă și autoare de opinii cu un stil inconfundabil – acid, direct și provocator. Cu un background în sociologie și o pasiune pentru adevăruri incomode, Mara scrie despre sexualitate, relații, libertate personală și ipocrizia socială. Fiecare articol al ei e ca o palmă dată convențiilor, dar și o invitație la reflecție. Nu se ascunde după eufemisme și nu scrie pentru like-uri – scrie pentru cei care gândesc liber.