Știți ceva? Hai să vorbim despre elefantul din dormitor: sexul în relațiile de lungă durată. Da, exact, acele relații care ar trebui să fie ca vinul bun, îmbunătățindu-se odată cu timpul. Din păcate, pentru mulți, nu sunt nimic altceva decât o sticlă de vin uitată în cămară, prăfuită și bună de aruncat. Și nu, nu e vorba de lipsa de iubire sau de intimitate, ci pur și simplu, uneori, motivația și apetitul sexual își iau o vacanță prelungită.

Deci, ce naiba se întâmplă? Am ajuns să falsificăm dorința? Sau doar o reinventăm?

Mitul „și-au pierdut scânteia”

Hai să începem cu clișeul preferat: „și-au pierdut scânteia.” Oare? Sau, poate, suntem doar extrem de comozi cu ideea de a ne strecura în pijamalele pufoase și de a ne relaxa cu un serial în loc să sărim unul pe altul ca tinerii hormonuțați? Îmi place să cred că, de fapt, e vorba de o evoluție naturală. Într-un fel, relațiile profunde ajung să compenseze lipsa de sex nebunesc cu o altfel de intimitate. Să nu mă înțelegeți greșit, sunt un mare fan al momentelor pasionale, dar hai să fim sinceri — cu cineva cu care ai distrus dimineți cu snoring-uri monstruoase, nu te mai gândești doar la sex.

Viața de zi cu zi e un fel de obstacol

Nimeni nu vrea să admită, dar viața de zi cu zi este cel mai mare inhibitor al libidoului. Cine are chef să monteze un spectacol sexual după ce și-a petrecut ziua în trafic, a negociat deadline-uri imposibile și a mâncat doar din mers un covrig cu brânză?

Apoi mai sunt și micile certuri sau neînțelegeri care, inevitabil, își fac loc în orice relație. Nu e deloc sexy să te cerți pentru cine trebuia să ducă gunoiul sau că ai uitat din nou să cumperi hârtie igienică. Abia după ce te împaci te speli pe dinți, te bagi în pat și îți amintești cât de mult îți place persoana de lângă tine. Și chiar dacă în acele momente tot ce vrei este să te lași purtat de val, uneori somnul are un argument destul de convingător.

Presiunea de a performa

Trăim într-o lume care pune o presiune inutilă pe performanța sexuală. Filmele, revistele, prietenii care par s-o facă non-stop, toate acestea ne fac să ne simțim prost. E ca și cum sexul a devenit un job în sine. Și dacă tot am vorbit de joburi, comparația cu munca e foarte potrivită. Ce faci când nu ai chef să muncești? O amâni. La fel și cu sexul. Nu ești obligat să fii în dispoziția aceea toate zilele, toată săptămâna. Doar că, până la urmă, tot trebuie să-l faci.

Reinventează-te sau reinventează „noi”

Am ajuns cumva să credem că, după câțiva ani împreună, sexul ar trebui să fie ceva instinctual și natural, dar adevărul este că trebuie să-l dezvoltăm activ. E un pic ca atunci când faci sport: trebuie să te motivezi constant și să găsești moduri de a-l face distractiv.

Poate că totul ține de perspective. Dacă am trata momentele de intimitate ca pe niște întâlniri planificate — cu un pic de mister, nițică șampanie și, bineînțeles, fără telefoane sau laptopuri prin preajmă — am reuși să ne reconectăm.

Ce facem cu întrebarea asta?

Până la urmă, întrebarea nu este doar de ce nu mai facem sex, ci cum putem recrea acea dorință? Cum putem să transformăm rutina în ceva care să trezească interesul și curiozitatea?

Îți propun să fii sincer cu tine și cu partenerul tău. Poate nu mai ești la fel de atras fizic sau poate te-ai lăsat purtat de valul vieții fără să realizezi. Poate ai ajuns să te obișnuiești cu o rutină și ai nevoie de un impuls pentru a schimba ceva.

Așadar, ce credeți? E vreo modalitate prin care să revitalizăm dormitoarele de lungă durată, sau doar ne resemnăm, savurând compania liniștită a unei iubiți de-o viață?


Mara Dinu

Mara Dinu este jurnalistă și autoare de opinii cu un stil inconfundabil – acid, direct și provocator. Cu un background în sociologie și o pasiune pentru adevăruri incomode, Mara scrie despre sexualitate, relații, libertate personală și ipocrizia socială. Fiecare articol al ei e ca o palmă dată convențiilor, dar și o invitație la reflecție. Nu se ascunde după eufemisme și nu scrie pentru like-uri – scrie pentru cei care gândesc liber.