Trebuie să recunoaștem: trăim vremuri stresante. De la facturi care cresc mai repede decât arborii de tei din Parcul Herăstrău, până la presiunea socială de a avea o viață "perfectă", suntem constant bombardați. Și unde te lovește cel mai tare stresul? Exact, fix acolo unde doare mai tare - adică sub plapumă.

Stresul și libido-ul: Dragoste la prima vedere sau nu chiar?

Am întâlnit oameni care, atunci când li se adună stresul, au două reacții extrem de diferite: unii varsă halbele de bere cu mâna dreaptă, alții vopseau dormitorul în culoarea pasiunii, adică să-i dea pe uscător să-l repare chuck și amestecă inevitabilitățile într-un fel de cocktail sexual. Dar problema apare la cei mai mulți dintre noi care descoperim că stresul le fură cheful de orice fel de activitate fizică mai intensă decât tastatul unui email.

De ce se întâmplă asta? Simplu. Creierul decide că trebui să se focalizeze pe supraviețuire și nu pe reproducere atunci când simte stresul. Așadar, adio chef de amor când creierul tău fuge prin jungla de anxietate și griji.

Criza libidoului și anxietatea de performanță

Să fim sinceri. Când ești stresat până la capăt, gândul de a impresiona pe cineva în dormitor poate să pară imposibil. Și, ca un român adevărat, începem să ne îndoim de abilitățile noastre. Fiecare alegere devine un motiv de îngrijorare. Tragerea vârfului pături sau măsura slipului devin subiecte de introspecție filozofică.

Dar totul nu e pierdut. Este important să-ți înțelegi propriul corp și reacțiile sale. Nu suntem roboți (deși unii ne-am dori să fim). Stresul poate și trebuie să fie gestionat, iar pentru asta, începem cu analiza cauzelor sale și impactul acestora asupra vieții sexuale.

A da reset și a repune preludiul în ecuație

Un prim pas ar putea fi reevaluarea ideii de activitate sexuală la ceva mai mult decât "performanță". Probabil că merită să privim sexul așa cum o face un Micul Paris Bogat: ca pe o experiență de explorare, de descoperire și, da, chiar de amuzament.

Poate că o seară cu un vin (nu obligatoriu Cotnari) și o discuție despre limitarea rolului stresului te-ar putea ajuta să-ți relaxezi mintea. Unii ar putea descoperi că preludiul nu este doar un aperitiv amuzant, ci însăși rețeta pentru a uita de problemele cotidiene unul în compania celuilalt.

Studiul lui „Fă Ceea Ce-ți Place”

Vremea și temperatura nu trebuie să fie singura scuză pentru a nu face sex. În schimb, ailaltor activități care îți fac plăcere ar trebui să le acordăm mai mult timp. De la o carte bună la un antrenament fizic (nu la sală, că plictisim viețile noastre), acestea pot fi refugii pentru a opri măcinarea libidoului de către stres.

Vrem să trecem de la ideea că sexul e singurul indicator al unei vieți fericite. Când stresul dă buzna în viața noastră, e momentul pentru o viziune mai cuprinzătoare despre ceea ce înseamnă intimitatea și relațiile. Hibridul dintre momente memorabile și o intimitate autentică face minuni, iar rețeta fericirii stă deseori în afara dormitorului.

În loc de încheiere – un altfel de preludiu?

Așadar, e timpul să ne întrebăm: Cum șurubărim în așa fel încât să nu mai lăsăm stresul să dicteze termeni în camera noastră intimă? Cum îl împiedicăm să ne saboteze viețile, să ne transforme în palide spectre ale sinelui nostru erotic mai șmecher?

Nu există o soluție simplă, dar să începem cu dialogul e primul pas. Ori de câte ori găsești un moment să te relaxezi, să te bucuri de ceea ce ai și să încerci să fii prezent - aceasta poate fi pentru tine un preludiu binevăzut pentru ... orice altceva urmează să facem.

Deci, spune-mi: care e primul pas pe care-l vei face? Ai curaj să iei taurul de coarne și să-ți redescoperi libidoul undeva între stres și momentul prezent?


Mara Dinu

Mara Dinu este jurnalistă și autoare de opinii cu un stil inconfundabil – acid, direct și provocator. Cu un background în sociologie și o pasiune pentru adevăruri incomode, Mara scrie despre sexualitate, relații, libertate personală și ipocrizia socială. Fiecare articol al ei e ca o palmă dată convențiilor, dar și o invitație la reflecție. Nu se ascunde după eufemisme și nu scrie pentru like-uri – scrie pentru cei care gândesc liber.