Cine stabilește „normalul” în dormitor?
Aici nu bem doar cafea sau vin, ci spargem stereotipuri și ne dăm seama că „normalul” e doar o invenție a plictisiților. De câte ori n-ai simțit presiunea să te conformezi unei norme arhaice atunci când vine vorba de ce se întâmplă între patru pereți? Ai impresia că ești tras la răspundere de niște autoproclamați jandarmi ai moralei, căutând cu disperare uniformitatea într-un spectru imens de experiențe și plăceri.
Crescut să crezi că orice e dincolo de poziția misionarului e „deviant”, ajungi într-un punct al vieții unde întrebi: „Dar de ce?” Și asta e întrebarea magică, sinceră și eliberatoare. Într-o societate unde „Ce-o să zică lumea?” devine laitmotiv, să-ți descoperi propriile dorințe și limite devine un act subversiv.
Surprinzător, nu? Avem în ADN-ul națiunii noastre o combinație fascinantă de puritanism și lipsă de prejudecăți. Nici nu mai știu cui să mulțumesc pentru ciudata asta dicotomie. Poate e moștenirea comunistă sau doar dragostea noastră nativă pentru bârfa de bloc. Oricum ar fi, România rămâne un loc unde „pervers” e doar o întrebare de opinie.
Autodeterminarea ca formă de rebeliune
Mi-aduc aminte de primul meu gând rebel în adolescență, când mi-am dat seama că saruturile nu erau niciodată despre buzelor. Despre cum să-i spui acelui „normal” un categoric nu. Să faci lucrurile pe dos, pentru că vrei, nu pentru că trebuie. Să-ți scrii propria definiție a intimității fără să-ți mai pese de șabloanele impuse de alții. Nu e nimic mai eliberator decât să îți oferi dreptul de a explora.
Bine, recunosc, nu sunt primul și nici ultimul care-și înfruntă acest Moș Gerilă al normelor sexuale. Există o armă în a fi sceptic, chiar și atunci când totul pare să-ți urle în față „așa se face”. E sublim să descoperi că nici măcar să n-ar trebui să avem un „cum trebuie”.
Curajul de a vorbi despre lucruri de nespus
De când ne vrem deschiși și progresiști, am ajuns să păstrăm tăceri care doboară suflete. Cum se face că într-o eră a comunicării senzaționale, nu știm cum să vorbim despre ceea ce ne face cu adevărat fericiți în dormitor? Da, aia e parte din problema. E taboo să vorbești și să explorezi pentru că, doamne ferește, ar putea să fie ceva ciudat sau ceva ce „nu se face”.
Să ne amintim de Manole și Ana sa zidită. A fost despre sacrificiu, dar și despre un ideal dictat de altcineva. E timpul să alegem ce zidim și pentru cine. Fie că e o efuziune pasională sau doar a face lucruri diferit, trebuie să realizăm că „normalul” e toxic.
Despre identificarea problemelor reale
Dacă ceva nu funcționează în dormitor, poate problemele nu sunt ce ați crezut voi. Poate n-au nicio legătură cu ținerea unui punct de reper stabilit de filmele porno sau de povestirile prietenilor. Poate e vorba de comunicare, de înțelegerea altor nevoi sau chiar de acceptare. Terapeuții de tot felul stau de vorbă cu mii de cupluri doar pentru a descoperi lipsa maladivă a sincerității cu ei înșiși.
Așa că hai să vorbim despre ce contează cu adevărat. Să ne îndreptăm mai mult atenția către iubirea reală decât către fetișurile impuse de publicitatea toxică. Să celebrăm diversitatea experiențelor sexuale și să radem de constrângerea unei normalități false.
O întrebare pentru cei curajoși
Avem de ales: să devenim un clișeu ambulant sau să ne definim propriul fel de a fi. Întrebarea rămâne: Ce „normal” îți creezi tu, astăzi? Și la sfârșitul zilei, există într-adevăr un „normal” sau fiecare „ciudățenie” e un pas înspre libertate și adevăr personal? Să fie vorba mai mult despre autenticitate și mai puțin despre conformitate? Reflectează, răspunde și da, chiar explorează. Ne vedem săptămâna viitoare, între cafea și un adevăr incomod.